Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012.04.27

Kisbíró 2012. Május 2.oldal:

      HÖÉSZ, vissza az önfenntartáshoz!    

 

A Helyi Önellátó Élelmiszertermelői Szakcsoport (HÖÉSZ) célja az önellátás visszaállítása Sárosdon, ahogy ez évtizedekkel ezelőtt már működött szinte minden családnál.

A parlagon fekvő földek megművelése, a lommal teli ólak jószággal való benépesítése, a saját szükségletünk helyben való megtermelése, az önellátás megismertetése az új generációk és az önellátást nem ismerő emberek számára.

A HÖÉSZ március 20.-án indult el hivatalos formában, ekkor már 40 fő fölötti létszámmal és nagy érdeklődéssel számolhattunk.

Nyolc jelentkező parlagon lévő földje lett művelésbe fogva Imre Józsefnek köszönhetően, a többieknek önerőből, vagy a tagok segítségével kell ezt elvégezni.

Az Önkormányzattól két házhelynyi földet kaptunk megművelésre a Jegenye soron, ahol az egyik telken konyhakert, a másikon takarmánykukorica termesztése valósul meg. Továbbá támogatott bennünket egy komposztmester képzésben is, amellyel a környezettudatos hulladékgyűjtést szeretnénk elterjeszteni, az intézményekben és a lakosság közt.

40 jelentkező igényelt segítséget vetőmagokból, nekik egy-egy kezdőcsomaggal tudtunk segíteni Vinkler Tamás Mini ABC-je jelentős támogatásával, amely egy pár hónapi friss zöldségféleséget biztosíthat a gondos gazdáknak.

Terveink közt szerepel az őshonos vetőmagok visszatelepítése is, amelyet a Tápiószelei Növényi Diverzitás Központtól kaptunk, ezek garantáltan őshonos, nem génmódosított magok. Ezek felszaporítása több évi gondos munkát igényel a csoporttól.

Vannak kilátások naposcsibék beszerzésére, amely a jövő hónapban realizálódhat. Persze igények sokfélék vannak, a lábos jószágtól a gyümölcsfákig szinte minden, de megtalálni a segítségnyújtó kezet a zsebforgató kezek sokaságában nem egyszerű dolog. Ennek ellenére a lehetőségekhez mérten megpróbáljuk a lehető legnagyobb segítséget nyújtani az önellátás visszaállításához.

További információ: http://www.sarosdimagisztratus.eoldal.hu

 

Molnár András

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Hol vásárolhat Chocolate Slimet Magyarországon

(GeorgianaKoch, 2018.11.17 20:13)

Az összetevők kidolgozták és kombinált oly módon, hogy fogyás megvalósítható nélkül a szükség-ból kemény fizikai edzésen, vagy a használatát korlátozó étrendek. Laboratóriumi vizsgálatok azt mutatták, hogy ezt a kiegészítést tartalmaz a következő összetételű: L-karnitin – egy aminosav, amely segít, hogy éget zsírt, chitosan – egy duzzadó összetevő amit segít csökkenteni az étvágyat, a gyomor-bélrendszer Guarana kivonat – egy stimuláns, és megakadályozza, hogy a szívroham, Alga kivonat – biztosítja az aminosavak és a vitaminok. <a href=http://infazavr.org/hondrocream-magyarorszagon-vasarloi-velemenyek-es-ajanlasok-orvosi-velemenyek.php>hondrocream vélemények</a> Egyszerűen fogalmazva, használja ezt a szert, akkor nem csak csökkenti a magas vérnyomást, hanem azt is, hogy visszaállítsa a szervezet, hogy a probléma nem ismétli önmagát újra. Hasznos tulajdonságok ReCardio. Számos oka van annak, hogy miért részesülne a ReCardio megvesz előnyben, és a lehető leggyorsabban elkezdheti használni.