Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012.04.27

Kisbíró 2012. Május 2.oldal:

      HÖÉSZ, vissza az önfenntartáshoz!    

 

A Helyi Önellátó Élelmiszertermelői Szakcsoport (HÖÉSZ) célja az önellátás visszaállítása Sárosdon, ahogy ez évtizedekkel ezelőtt már működött szinte minden családnál.

A parlagon fekvő földek megművelése, a lommal teli ólak jószággal való benépesítése, a saját szükségletünk helyben való megtermelése, az önellátás megismertetése az új generációk és az önellátást nem ismerő emberek számára.

A HÖÉSZ március 20.-án indult el hivatalos formában, ekkor már 40 fő fölötti létszámmal és nagy érdeklődéssel számolhattunk.

Nyolc jelentkező parlagon lévő földje lett művelésbe fogva Imre Józsefnek köszönhetően, a többieknek önerőből, vagy a tagok segítségével kell ezt elvégezni.

Az Önkormányzattól két házhelynyi földet kaptunk megművelésre a Jegenye soron, ahol az egyik telken konyhakert, a másikon takarmánykukorica termesztése valósul meg. Továbbá támogatott bennünket egy komposztmester képzésben is, amellyel a környezettudatos hulladékgyűjtést szeretnénk elterjeszteni, az intézményekben és a lakosság közt.

40 jelentkező igényelt segítséget vetőmagokból, nekik egy-egy kezdőcsomaggal tudtunk segíteni Vinkler Tamás Mini ABC-je jelentős támogatásával, amely egy pár hónapi friss zöldségféleséget biztosíthat a gondos gazdáknak.

Terveink közt szerepel az őshonos vetőmagok visszatelepítése is, amelyet a Tápiószelei Növényi Diverzitás Központtól kaptunk, ezek garantáltan őshonos, nem génmódosított magok. Ezek felszaporítása több évi gondos munkát igényel a csoporttól.

Vannak kilátások naposcsibék beszerzésére, amely a jövő hónapban realizálódhat. Persze igények sokfélék vannak, a lábos jószágtól a gyümölcsfákig szinte minden, de megtalálni a segítségnyújtó kezet a zsebforgató kezek sokaságában nem egyszerű dolog. Ennek ellenére a lehetőségekhez mérten megpróbáljuk a lehető legnagyobb segítséget nyújtani az önellátás visszaállításához.

További információ: http://www.sarosdimagisztratus.eoldal.hu

 

Molnár András

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.