Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Helyi Élelmiszer Program

2011.11.12

Minden településen az egyik legfontosabb új gazdasági, társadalmi és szellemi fejlesztés, hogy a helyi társadalom önellátó, önfejlesztő gazdasági-társadalmi szerepeket töltsön be. A lokális piacgazdaság és a nem piaci gazdaság fejlesztése egyaránt megköveteli a helyi élelmiszer-gazdaság kardinális átalakítását. Ez a következő funkciókat jelenti:

· A helyi élelmiszertermelés (gabona, tej és tejtermék, zöldség, gyümölcs, hús, stb. termelés) átfogó fejlesztése, a családi önellátás, az őstermelés, a családi mezőgazdasági s élelmiszer gazdálkodás együttes rendszerének újraépítése; ez egyben már egy új, részvételi gazdasági modell kialakítása

· Új vetőmag program kidolgozása, az agrár növényi-génbankok kínálatának használata (stb.)

· A minél teljesebb és fenntartható élelmiszer önellátás és ugyanakkor piaci aktivitás elérése

· A települési élelmiszer feldolgozás széleskörű javítása

· A helyben termelt élelmiszerek minőségének javítása, biogazdasági követelményeinek garantálása, mindenféle szennyeződés kizárásának elérésére, avagy új élelmiszerbiztonsági gyakorlat kidolgozása és elfogadása és új tudatos fogyasztói gondolkodás elterjesztése

· Az új ökológiai (természeti- és környezeti) követelmények megismertetése és közösségi elfogadása

· A települési érdekek és érdekek jegyében a helyi élelmiszerpiac feltámasztása és ellátási rendszerének újraépítése, a kiskereskedelmi hálózat megerősítése, avagy a helyi termékek értékesítési hálózatainak létrehozása, továbbá új típusú beszerzési, feldolgozói és értékesítési szövetkezések preferálása

· A helyi közösségi pénz bevezetésével a helyi élelmiszergazdaság forrásainak növelése és elérhetővé tétele

· A helyi lakosság teljesen vagy többségében helyben termelt élelmiszert, helyi üzletekben vásároljon, és mindenekelőtt ezeket fogyassza;

· A helyi közétkeztetés teljesen, vagy zömében helyi termelt élelmiszert használjon és egyben az ételkészítési és étkezési kultúrát tudatosan javítsa

· Mindennek érdekében egyrészt felelős, új önkormányzati élelmiszerpolitika kidolgozása, szabályozása, és támogatása, helyi törvényekkel, másrészt új helyi gazdasági és ennek részeként új élelmiszertermelési, feldolgozási és értékesítési politika megvalósítása és széleskörű támogatása pályázati és más forrásokkal

· Ahol erre még, vagy már lehetőség teremthető, a földek köztulajdonban tartásával vagy újra köztulajdonba vételével/vásárlásával helyben lakó családok számára bérelhető földalap létrehozása

· Átfogó képzések szervezése a paraszti és családi gazdálkodás visszatanítására, a széleskörű önellátás és faluellátás agrárgazdálkodói – tudásintenzív – kultúrájának megteremtése.

Ne felejtsük el, hogy egy új élelmiszer program helyben munkahelyeket hoz létre, gyarapítja a családok jövedelmét és ezzel biztonságát, a mezőgazdasági termelést és ellátást olcsóbbá teszi, a polgárokat tudatos önellátásra ösztönzi és készteti, újra egészséges, vagy legalább egészségesebb étkezést tesz lehetővé.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.