Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

4.     A sárosdi, helyi lakosok érdekeltsége a program folytatásában

A lakosok a program kezdetén minimum bizalmatlansággal, illetve még inkább a több évtizedes elutasító/beletörődő rutinnal fogadták a  program hírét, a TÁMOP programmal kapcsolatos információk zömét. Mint az előzetes (2010. augusztus-szeptember) interjúzás során kiderült, a legtöbb képzettebb, felkészültebb, tapasztaltabb helyi polgár sem hitt a program egészének megvalósíthatóságában. Egyedül az utcaközösségek szervezésében láttak némi fantáziát. Aztán megvalósult néhány projekt elem, beindultak lassan más folyamatok is.

A program első évének vége felé némi változás tapasztalható a helyiek általam is látható kommunikációjában Ahogyan magánbeszélgetéseken, falugyűlések alkalmával, vagy éppen az utcaközösségek találkozóin, illetve a helyi menedzsment képzésen tapasztalható és néha már el is hangzik, az emberek egy részében megmozdult valami. Legtöbben „mindössze” kiemelték a fejüket az apátiából, s elkezdték figyelni a program eseményeit. Mások már, inkább passzívan, de részt is vesznek benne. S vannak többen, most mintegy 20-25-en, akik változó, mégis inkább növekvő aktivitással dolgoznak a program sikeréért. Pontosabban nem is a programért dolgoznak, hanem használni kezdték a programban rejlő lehetőségeket. Még az is lehet, hogy ma a tegnapinál inkább hisznek abban, hogy a hanyatlás évtizedei után változhat, javulhat Sárosdon is valami…

Vissza is tekintve, ezért tettük közzé a „Kisbíróban” a felhívást a sárodi polgárok részére:

Az őszi önkormányzati választások előtti előkészítő lépések után, az utolsó negyedévben, több vonalon is felgyorsultak az események. A Kisbíró októberi számában megjelent részletes ismertetés mellett, a különböző közösségekben, egyesületekben tartott tájékoztatók, az érintett települések polgármestereinek koordinációs megbeszélései, a Civil Egyetem indítása, az utcaközösségek területi kijelölése, szervezésük megkezdése, az ÉLSZ program bemutatásának előkészítése, és megrendezése, az utcaközösségenként elvégzett, átfogó felmérések, a helyi koordinátori tevékenység beindítása, már címszavakban is jelzik a sokrétű feladatok elvégzését. Ez nem jelenti azt, hogy ne látnánk mindazt, ami még előttünk van. De legyen béke a szívünkben. Az Idő szüntelenül halad és hozza az újabb gyökeres fordulatokat.

 

A változások titka egy soha igazán meg nem értett jelenség. Az összefogás, a közösség ereje. Ez a mai individualista korszak most újra felfedezi, hogy minden jobb községben, így Sárosdon is a helyi polgárok faluszeretete, lelki akarata és cselekvőkészsége a belső garancia, minden várva várt fejlődésre. Ha ez így van, nincs is más dolgunk, mint ezt erősíteni, valahogy úgy, ahogy egy palántát is folyton öntözünk.

 

Most indul a következő 10 hónap, s hihetünk abban, hogy az Idő ismét kegyes lesz, és újabb minőségi változásokat hoz. Ennek tudatában fordulunk most ismét minden sárosdi polgárhoz, s szeretettel kérjük őket arra, hogy változatlanul, vagy talán még nagyobb erővel szolgálják településünk jövőjét. Ezért várjuk azok jelentkezését, telefonon vagy írásban, akik sokadszorra újult erővel, vagy első alkalommal, friss erővel segíteni akarnak Sárosdnak. Ez lehetővé teszi, hogy településünkön létrejöjjön egy falumag vagy közösségi mag. Nem titkoljuk azt, hogy az önkéntesség, a részvétel, a jócselekedet sok energiát, felelősséget és olykor áldozatos munkát - például a szabad idő részleges feláldozását - követeli mindnyájunktól a közös célok érdekében.